Meer dan 40 jaar ervaring!

De juiste zonwering voor de uitbouw kiezen

26 February, 2024

Wanneer u gaat uitbouwen, of uw woning gaat uitbreiden, heeft u altijd te maken met nieuwe lichtinval. Het is daarom belangrijk na te gaan welke zonwering u nodig heeft om de lichtinval te beperken en/of zelfs de ruimte extra te isoleren. In deze blog leggen we aan u uit wat de mogelijkheden zijn van zonwering op de uitbouw en waar u rekening mee moet houden.

Welke zonwering is geschikt voor een uitbouw?

De keuze voor zonwering hangt af van diverse factoren zoals de ligging van de uitbouw ten opzichte van de zon, de gewenste functie (isolatie, privacy, lichtfiltering), en natuurlijk uw persoonlijke voorkeuren. Hieronder enkele opties die geschikt kunnen zijn:

  • Buitenjaloezieën: Ideaal voor het nauwkeurig reguleren van licht en warmte, met de mogelijkheid om de lamellen aan te passen aan de stand van de zon.
  • Uitvalschermen: Een goede keuze voor directe zonwering terwijl u toch van uw uitzicht kunt blijven genieten.
  • Pergola zonwering: Perfect voor grotere uitbouwen, waarbij het niet alleen zonwering biedt, maar ook een sfeervol element toevoegt aan uw tuin of terras.
  • Rolluiken: Bieden uitstekende isolatie en privacy, ideaal voor ruimtes die u compleet wilt kunnen afsluiten.
  • Ritsscreens: Deze zijn zeer effectief tegen warmte en bieden een strakke, moderne uitstraling, terwijl het zicht naar buiten behouden blijft.

Stappenplan voor kiezen van de juiste uitbouw zonwering

Om de juiste zonwering voor uw uitbouw te kiezen, hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Bekijk de beglazing en oriëntatie van de uitbouw

Begin met het beoordelen van de beglazing en de oriëntatie van uw uitbouw ten opzichte van de zon. Dit is cruciaal om te bepalen welk type zonwering het beste past bij uw situatie. Als uw uitbouw bijvoorbeeld veel direct zonlicht ontvangt door grote glaspartijen, zijn er verschillende opties om zowel warmte als licht te beheersen, zoals buitenjaloezieën, uitvalschermen of pergolazonwering.

Kies het juiste type zonwering

Welk type zonwering is gewenst? Hiervoor bepaalt u zelf wat voor u belangrijk is. Hecht u veel waarde aan isolatie en wenst u geen door- of inkijk? Dan zijn rolluiken het meest effectief. De rolluiken houden de warmte in de winter binnen. Hecht u meer waarde aan warmte weren in de zomer en een openheid van doek, dan zijn de ritsscreens de keuze bij uitstek.

Ga voor het juiste design

Neem ook het uiterlijk van de aanbouw mee in de keuze van uw zonwering. De kleuren en mogelijkheden zijn groot. Er is altijd wel een ontwerp en kleur die bij het exterieur van uw uitbouw en woning past.

Kies voor gemak

Voor gebruiksgemak en comfort kunnen moderne bedieningssystemen een wereld van verschil maken. Ga bijvoorbeeld voor zonwering die u kunt bedienen met een app, die in staat is om op vooraf ingestelde tijden te werken of automatisch reageert op weersveranderingen zoals zonlichtintensiteit en wind.

Houd rekening met onderhoud

Kies als laatste voor een makkelijk te onderhouden zonwering. Door regelmatig onderhoud blijft uw zonwering niet alleen functioneel, maar draagt het ook bij aan de levensduur van uw uitbouw. Benieuwd hoe u uw zonwering schoonmaakt? Lees hier de blog die we daar eerder als eens over schreven.

De voordelen van zonwering op de uitbouw

De juiste zonwering toevoegen aan je uitbouw heeft een hoop voordelen. Door de binnentemperatuur natuurlijk te reguleren, vermindert de afhankelijkheid van airconditioning, wat leidt tot lagere energiekosten. En, door de intensiteit van direct zonlicht en warmte te beperken is het binnenklimaat ook een stuk aangenamer.

Bovendien beschermt u uw interieur tegen de schadelijke invloeden van UV-stralen, waardoor meubels, vloeren en kunstwerken hun kleur en kwaliteit behouden. Met een breed scala aan kleuren en designs voegt u met de juiste zonwering ook een stijlvol element toe aan uw woning.

Keuze gemaakt?

Heeft u de zonwering voor uw uitbouw inmiddels gekozen en u wilt een (bouwkundig) advies met betrekking tot details en kleuren? We denken graag met u mee en geven advies voor het beste en mooiste resultaat. We verstrekken tekeningen, brengen een voor u passende offerte uit, en nemen graag een stukje bouwbegeleiding uit handen. Neem contact met ons op!

Dit bericht delen