Bent u op zoek naar zonwering en vraagt u zich af wat de verschillen zijn tussen bepaalde soorten? In deze blog leggen we u uit wat het verschil is tussen een knikarmscherm en een uitvalscherm. Het knikarmschem en uitvalscherm bewegen eigenlijk hetzelfde, bij beide zonweringen vallen de armen (met doek) naar buiten, toch zijn er wel verschillen, ondanks hetzelfde materiaalgebruik.
Het knikarmscherm zorgt ervoor dat er een mooie schaduwplek gecreëerd wordt in uw tuin De armen komen horizontaal naar buiten en blijven letterlijk geknikt staan, vandaar ook de benaming. Door deze armen te gebruiken ontstaat er een doorloophoogte en kan eenieder onder het uitvalscherm doorlopen zonder dat men gehinderd wordt door armen of voorlijsten. Indien men een tuinset eronder wil plaatsen kan dit, er staat letterlijk niets in de weg. Bijkomend voordeel van deze zonwering is dat het doek ervoor zorgt dat het zonlicht uit de woning gefilterd wordt terwijl men het contact met de tuin behoudt. De toetreding van warmte uit de woning wordt door het gebruik van deze uitvalzonwering vertraagt.
De uitval of wel de diepte dat de armen naar buiten vallen, knikken zijn vaste gegevens. De uitvalarmen worden op de volgende maten gemaakt. 2.1 meter, 2.5 meter, 3 of 3.5 meter. Welke uitval u nodig heeft is afhankelijk van uw wensen maar ook van de breedte van het scherm. De uitval kan namelijk nooit breder zijn dan de breedte van de zonwering. Daar deze knikarm altijd horizontaal naar buitenvalt kan het zijn dat op een later stadium van de dag de zon onder de zonwering doorkomt, dit is inherent aan het product daar het niet de totale glasoppervlakte bedekt.
Deze zonwering is uitermate geschikt bij terrassen of balkons.
Het uitvalscherm wordt gebruikt om zon buiten te houden. De armen scharnieren op het einde van de koppeling waardoor de armen in een hoek van 90 graden geopend naar buitenvallen. Ook hier is de benaming uitvalscherm of uitvalzonwering van toepassing. Om het raam zonwerend te maken berekent men de uitval van de zonwering aan de hand van de hoogte van het raam. Deze hoogte wordt gedeeld door 2 en bij de helft wordt dan 10 cm opgeteld.
Bijvoorbeeld, de raamhoogte is 2100 mm delen door 2 is 1050 mm + 100 mm is de uitval 1150 mm, dit is bij een uitvalscherm voldoende op de zon buiten te houden. Het toegepaste doek belemmert het zicht naar buiten.
De uitvalzonwering kan voorzien worden van diverse armtypen. Dit is afhankelijk van de montage van het uitvalscherm. Zo kunnen de uitvalarmen wind- of zelfs stormvast uitgevoerd worden. Of bijvoorbeeld met een balkon arm, deze uitvalarm volgt de lijn van het balkon. Afhankelijk van het type arm wat op een uitvalscherm wordt is er ook nog een ruimte keuze aan bedieningen. De uitvalzonwering kan handmatig bediend worden door middel van een bandopwinder of draaistang, of er kan gekozen worden voor een elektrische motor al dan niet met afstandsbediening.
Wilt u weten of het uitvalscherm of knikarm voor u de beste keuze is bij Gehlen zonwering? Wij staan altijd voor u klaar in onze showroom of bellen u op indien u ons contact formulier invult.