Meer dan 40 jaar ervaring!

Hoe maak ik een zonweringsdoek schoon?

3 October, 2022

In de zonweringsmarkt zijn er 2 verschillende typen doeken die toegepast worden. De screendoeken ook glasvezeldoeken genoemd. Deze doeken worden altijd op (rits) screens toegepast. Dan zijn er ook de dralon-, of acryldoeken, deze doeken zijn toepasbaar op de uitvalzonwering.

Beide typen doek kunnen schoongemaakt worden, hieronder vertellen we hoe u dat het beste kunt doen.

Reinigen screendoeken

Het screendoek bestaat uit polyester draden die op een bepaalde wijze geweven zijn. Door deze weving heeft het doek een open karakter. Dit houdt in dat er minimale gaatjes te zien zijn tussen de geweven draden in. Hierdoor kunnen er stofdeeltjes in terecht komen, alle droge verontreiniging zoals bijvoorbeeld stof, kunt u er zgn. uitkloppen, tik/ klop zachtjes tegen het doek en het stof zal zichtbaar uit het doek komen. Voor het verwijderen van de droge stofdeeltjes is deze vorm van onderhoud voldoende. Een andere optie is dat de droge stofdeeltjes met een stofzuiger opgezogen worden

Wilt u het screendoek schoonmaken met water, gebruik dan GEEN hogedrukreiniger, maar gewoon lauw water, een beetje afwasmiddel toevoegen is voldoende om het vuil met een borstel te verwijderen.

Schoonmaken zonweringsdoek

De zonweringsdoeken worden behandeld met een waterafstotende laag. Deze laag stoot ook het vuil af. Hierdoor blijft het doek lang in goede staat. Mocht er toch vuil op komen kan het doek gereinigd worden met een sopje van lauw water en afwasmiddel. Wilt u een schoonmaakmiddel gebruiken probeer het eerst even op een onopvallend hoekje van het doek uit welke reactie het schoonmaakmiddel veroorzaakt.

Heeft een vogel iets laten vallen op de zonwering, dan kunt u dit het beste laten opdrogen en voorzichtig met een borstel ervan afvegen.

Ook bij de zonweringsdoeken wordt niet aangeraden deze te reinigen met een hogedrukspuit of tuinslang. Bij terrasschermen of pergola zonwering kan het water kan zich dan namelijk verzamelen op 1 plaats op het doek en daar kan de waterafstotende laag breken waardoor het doek niet meer waterafstotend is.

Kortom, zo maakt u het zonweringsdoek schoon

Zonweringsdoeken hebben weinig onderhoud nodig en hoeven niet in het algemeen niet gereinigd te worden. Wel is het advies dat indien het doek nat is, dit eerst laat opdrogen alvorens het voor een langere periode de kast in gaat. Zit een nat doek opgerold in een gesloten kast? Dan bestaat de kans op schimmelvorming.

Kunnen wij u adviseren omtrent het vervangen van een doek of het plaatsen van nieuwe zonwering bel ons dan, wij geven u graag een kosteloos advies. Lees hier ook over hoe je je rolluiken schoonmaakt!

Dit bericht delen