Let op: Tweede pinksterdag (20 mei) zijn wij gesloten!

Huis koel houden: lees deze tips

26 September, 2022

Zodra de temperaturen oplopen zijn wij geneigd om alle deuren en ramen te sluiten dit om de warmte zo lang mogelijk buiten te houden. Uiteindelijk is dit ook het beste om te doen, hieronder een uiteenzetting waarom dit het beste is.

Uw huis koel houden aan het begin van de dag

Als men ‘s ochtends de dag begint is het vaak nog lekker koel. De dauw ligt op het gras en er is soms nog een zuchtje wind dan is het goed om uw huis te ventileren.

Zet alle ramen en deuren waar mogelijk open, open rolluiken of screens zodat het daglicht het huis binnen kan, net zoals de frisse wind die ‘s ochtends vaker de kop op steekt.

Uw huis koel houden gedurende de dag

Vanaf ongeveer 10.00 uur begint de zon de aardbol te verwarmen, nu is ons advies sluit alle ramen en deuren, doe rolluiken of screens dicht en zet eventuele uitvalzonwering open. Dit zorgt ervoor dat de warmte toetreding tot uw huis veel langer duurt. En uw woning aangenaam koel blijft. Het rolluik of de screenzonwering bedekt het gehele raamoppervlak. Het vertraagt de warmte toetreding omdat de warmte:

  1. Geweerd wordt door een rolluik of screendoek
  2. Geabsorbeerd wordt het gebruikt van rolluik of een screendoek
  3. Blijft hangen in de ruimte tussen het glas en het rolluik/ screendoek

Hierdoor duur het veel langer voordat de warmte door het glas heen komt.

Heeft u geen zonwering of rolluiken, sluit dan de binnenzonwering, zoals rolgordijnen, plissé gordijnen of vouwgordijnen . Ook met dit type lichtwering bedekt u het hele raamoppervlak. Door het sluiten van de raamdecoratie komt de warmte wel binnen maar blijft het toch vaker tussen de raam en de raamdecoratie hangen waardoor het veel langer duurt dat de kamer opwarmt en het enige tijd aangenaam koel blijft.

Uw huis koel houden tijdens het heetst van de dag

Tussen 12.00 en 14.00 is het warmste moment van de dag, sluit dan ook tijdens deze periode uw achterdeur. Door dit te doen geeft u de warmte geen kans uw woning binnen te dringen.

Uiteindelijk begint het vanaf ca. 16.00 tot 18.00 uur meestal af te koelen, doordat de zon zakt en in warmte afneemt. Langzaam kunt u de deuren weer openen maar houdt de ramen en de zonweringen nog steeds gesloten.

‘s Avonds uw huis laten afkoelen

Voor het slapen gaan kunt u de avondkoelte door uw huis laten gaan, open de raam decoratie, buitenzonwering en rolluik gaan omhoog (gedeeltelijk kan ook) en zet de ramen open. Laat de koele avondlucht de warmte, die dan toch nog is binnengekomen, verdrijven

Meer weten over hoe u uw huis koel kunt houden? Bel Gehlen zonwering, we geven ter plaatse een gratis advies.

Dit bericht delen