Let op: Tweede pinksterdag (20 mei) zijn wij gesloten!

Rolluik stuk en wat nu?

8 August, 2022

Er is niets zo vervelend als een rolluik die stuk is. Als het in kast blijft hangen kun je de deur of raam niet verduisteren of beveiligen. Gaat het rolluik niet meer omhoog en het is ter plaatse van een deur kun je de woning niet verlaten. Het is derhalve belangrijk te weten waar het euvel ligt ook indien je de storing aan het rolluik wil melden bij onze serviceafdeling. Daarom leggen we je in deze blog uit wat een mogelijke oplossing is bij verschillende storingen aan het rolluik.

De meest voorkomende storingen aan een rolluik

Heeft het rolluik een handmatige bediening en is het lint geknapt? Dan is het rolluik waarschijnlijk met een “klap” naar beneden gekomen. Het lint aan de binnenzijde is verdwenen in de bandopwinder of in de kast. Oorzaak van dit probleem is meestal slijtage. Als het lint rafelt, en dit is zichtbaar moet het rolluiklint vervangen worden

Dit is een eenvoudige handeling die veel mensen zelf kunnen uitvoeren. Indien het rolluik lint gebroken dan is een reparatie noodzakelijk, waarbij de voorkast van het rolluik gedemonteerd moet worden. Lees hier hoe je het kastje van de rolluik of screen vervangt. 

Storing bij een elektrische motor

Bij een elektrische bediening is het geluid dat de motor maakt wel een goede indicator

Indien men de motor “hoort” lopen functioneert deze nog wel maar kan het wijzen op een ander probleem. Is de motor geluidloos ligt de storing waarschijnlijk in de motor zelf.

Storingen van elektrische aard kunnen vaak veroorzaakt worden door bijvoorbeeld kortsluiting of blikseminslag. Een Somfy motor kan binnen een termijn van 7 jaar naar de fabrikant opgestuurd worden voor een schaderapport te laten opstellen.

De bediening werkt maar het rolluik hangt vast

Als het rolluik in gesloten toestand naar beneden is en het gaat niet meer omhoog kan het zijn dat de ophangveren waarmee het pantser (bewegende deel van het rolluik) gebroken zijn. Op ca 50 cm wordt het rolluikpantser met een ophangveer bevestigd aan de as. Indien er 1 veer gebroken is kan het al zijn dat het pantser niet meer omhoog getrokken kan worden. Bij vervanging van deze veren is ons advies alle veren te laten vervangen.

Hangt het rolluik boven in de kast vast, is het vaker een kwestie om de onderlat iets te bewegen zodat deze weer netjes in de geleiding van het rolluik terecht komt en op het gewicht van de onderlat kan zakken.

Rolluik-solar-Soprofen-scaled

Rolluik stuk? Gehlen Zonwering helpt.

Is dit een herkenbaar probleem? Of weet u niet goed waarom uw rolluik het niet meer goed doet maar wilt u wel een oplossing? Aarzel dan niet om contact met onze service-afdeling op te nemen. We zijn dagelijks telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren en via ons serviceformulier.

Dit bericht delen