Meer dan 40 jaar ervaring!

Rolluiken schoonmaken, zo doe je dat!

23 January, 2023

Bijna iedereen vindt “iets schoonmaken” een vervelend klusje. En dat is bij rolluiken eigenlijk niet veel anders. Een rolluik wordt vuil door het weer. Regen en sneeuw kan een vervelende aanslag achterlaten, en de gaatjes tussen de lamellen kunnen verstopt raken door stofdeeltjes.

Dan vergeten we gemakshalve maar in de zomer het Saharazand, de gele fijne zandkorreltjes die gewoon op het pantser blijven zitten, het lijkt wel of ze eraan vastgekleefd zitten.

Rolluiken en aanslag

Als een rolluik langere tijd gebruikt wordt kan het zijn dat er door de neerslag of andere weersomstandigheden “vuile” aanslag aan de buitenkant van de rolluiken ontstaat. Dit is meestal een stoflaagje dat opgedroogd is.

Dit kun je makkelijk verwijderen met water of een sopje met een spons. Hangt het rolluik op hoogte? Dan kun je zelfs een hogedruk of tuinslang met een borstel gebruiken om de buitenzicht zijde van het rolluik schoon te maken.

Doe dit echter niet in een winterperiode, de vorst kan ervoor zorgen dat de achtergebleven waterdruppels bevriezen, zodat het rolluik niet meer kan bewegen. Lees hier hoe u uw zonwering goed houd in de winter.

Navegen met een droge doek is altijd aan te bevelen.

Is het rolluik stoffig (door bijvoorbeeld zand) dan geen water gebruiken. Neem in dat geval de rolluiken af met een zachte borstel, dat is de meest eenvoudige manier om tot een schoon resultaat te komen.

Rolluiken aan de binnenkant schoonmaken

Indien de ramen geopend kunnen worden, is het schoonmaken aan de binnenzijde makkelijk. U opent de ramen als het rolluik dicht is en u kunt de binnenzijde reinigen met een sopje en een spons, aansluitend drogen met een doek.

Kunnen de ramen niet open, dan kan de binnenzijde van een rolluik alleen vanaf de buitenkant schoongemaakt worden. Er zullen 2 mensen bij betrokken zijn.

Stap 1: laat het rolluik naar beneden

Stap 2: maak aan de buitenkant de voorkap van het rolluik los. Als deze kap weg is ziet u de rol / pantser zitten.

Stap 3: van binnenuit wordt het rolluik langzaam omhoog getrokken, degene die aan de buitenkant staat kan zo het pantser, lamel voor lamel schoonmaken.

Stap 4: is het pantser compleet gereinigd, kunt u de voorkap weer op het rolluik vastpoppen.

Stap 5: veeg de buitenkant van het pantser nog even na met een droge doek

Tip: voorkom dat uw rolluiken vuil worden

Is het rolluik pas geplaatst? Strijk de zichtbare delen, zoals de omkasting en de lamellen, dan in met car-cleaner (turtle wax). Dit zorgt voor een laagje dat voorkomt dat stof of aanslag zich hecht aan het rolluik.

En zoals het met meer producten gaat: voorkomen is beter dan genezen….

Meer weten?

Het reinigen van de rolluiken of het instrijken met car-cleaner behoort niet tot onze werkzaamheden, wel gaan we ervan uit dat wij met deze blog u al een eind op weg hebben geholpen. Benieuwd hoe u een zonweringsdoek schoongemaakt? Daar schreven we eerder al eens deze blog over. En mocht u verder nog vragen hebben, bel ons dan gerust we helpen u graag verder.

Dit bericht delen