Meer dan 40 jaar ervaring!

Screen of rolluik tegen warmte, wat werkt het best?

5 September, 2022

Tijdens zomerse dagen is er behoefte aan het weren van de warmte. Hoe kun je het beste de warmte buiten houden, is het rolluik of het screen de beste oplossing? Een screen geeft niet het opgesloten gevoel wat een rolluik wel heeft en het rolluik heeft weer een veiligheidsfactor. Om de keuze wat makkelijker te maken hebben we de verschillen kort naast elkaar gelegd.

Hoe houdt een screen de warmte buiten?

Onder de noemer screens valt de zonwering die het beste de warmte buiten houdt. Een gesloten screendoek dekt de volledige glasoppervlakte af. Dit weert hinderlijk zonlicht en voorkomt oververhitting van de ruimte. Het toegepaste doek, wat zowel op gewone screens als ritsscreens toegepast wordt, houdt tussen de 80 en 85% van de aangestraalde warmte buiten. Het screendoek bestaat uit geweven polyester draden, deze zijn niet alleen oersterk maar ook kleurecht. Daarnaast worden ze getest op factoren zoals zon-toetreding, warmte absorptie en lichtweerkaatsing. Deze factoren bepalen uiteindelijk het percentage warmte wat geweerd wordt bij plaatsing van de screen.

Hoeveel warmte houdt een rolluik buiten?

Helaas is dit niet meetbaar, omdat het afhankelijk is van het gebruik van een rolluik. Daar een rolluik bestaat uit losse dubbelwandige lamellen die gevuld zijn met purschuim-vulling, kunnen deze bij gebruik niet helemaal gesloten worden waardoor er lucht /warmte kan toetreden. Echter het materiaal is isolerend, waardoor er een waarneembaar verschil in temperatuur optreedt. Een rolluik kan daarnaast 365 dagen per jaar gebruikt worden en is niet weersafhankelijk.

Door de toepassing van de aluminium lamellen is het wel bewezen dat met de warmte in de zomermaanden buiten houdt en in de wintermaanden de warmte binnenskamers houdt dat laatste merkt men uiteindelijk aan de afrekening van de verwarming.

Verschillen van een rolluik ten opzichte van screen

Rolluik: Screen:
365 dagen per jaar te gebruiken Voorjaar, zomer, najaar afhankelijk zon
Verduisterend & isolerend Filtering van licht & warmtewerend
Kan men niet doorheen kijken Doorkijk indien met het licht inkijkt
Veiligheidsfactor Geen veiligheidsfactor
Grotere omkasting, vanaf 12,5 cm Kleine kasten, kleinste maat is 7,5 cm

Meer weten over de verschillen tussen rolluiken en screens?

Wilt u nog meer weten over de verschillen tussen rolluiken en screen? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, dan kunnen wij u geheel vrijblijvend hierover informeren. Of lees hier meer over het verschil tussen screens en ritsscreens. Met meer dan 40 jaar ervaring weten wij precies welke zonwering het beste bij uw wensen past.

Dit bericht delen