Meer dan 40 jaar ervaring!

Slaapkamer koel houden in de zomer: 5 tips

10 July, 2023

Moeilijk in slaap vallen. Veel wakker worden. Zweten en plakken. Als het buiten heet en benauwd is, slapen veel mensen slecht. Dat komt vaak omdat ook de slaapomgeving dan te warm en vochtig wordt. Daarom wilt u uw slaapkamer koel houden in de zomer. Om u daarbij te helpen geven we 5 tips waarmee u uw slaapkamer op een aangename temperatuur houdt.

5 tips om uw slaapkamer koel te houden

Met deze 5 tips houdt u uw slaapkamer de hele zomer lekker koel. Ook zonder airco en als de kamer op het zuiden staat!

Zet de ramen op het juiste moment open

Ventileren is belangrijk. Voor de luchtkwaliteit, maar ook om de warmte uit de slaapkamer te krijgen. Zet daarom regelmatig het raam ook even op. Bij voorkeur ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Dan is het buiten namelijk lekker fris. Het is daarbij wel belangrijk dat u ook alle deuren opent en de ramen tegen elkaar open zet. Op die manier kan het goed doorwaaien en vliegt de warme lucht de kamer uit.

Extra tip: hang een koude, natte handdoek voor een openstaand raam. De lucht die langs de handdoek waait, koelt dan nog wat extra af. Er komt dus iets koudere lucht binnen en dat helpt weer uw slaapkamer koel te houden.

Blaas warme lucht naar buiten

Staat er geen wind? Dan kunt u uw slaapkamer koel houden door te ventileren met een ventilator. Het ligt dan misschien voor de hand om de koude lucht naar binnen te blazen, maar dat werkt juist averechts. De warme lucht blijft dan in huis. Het is beter om de ventilator op een open raam te richten en de warmte naar buiten te blazen. Op die manier creëert u een vacuüm die vervolgens wordt opgevuld met koude lucht van buiten.

Zet alle elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten geven warmte af. Ook als ze op stand-by staan. Het is dus een goed idee om alle stekkers uit uw elektrische apparaten te zetten als u uw slaapkamer koel wilt houden in de zomer. Denk aan televisies, computers en de strijkbout, maar bijvoorbeeld ook aan de oplader van uw telefoon. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar alle beetjes helpen als het op uw slaapkamer niet uit te houden is.

Gebruik een airco (of ventilator)

Een airco is natuurlijk het meest effectief tegen een te warme slaapkamer. Maar niet iedereen heeft er eentje. Gelukkig kunt u er met een ventilator zelf het effect enigzins nabootsen. Vul hiervoor een paar flessen met water en zet ze in de vriezer. Wanneer ze helemaal bevroren zijn, zet u ze voor de ventilator. Op die manier creëert u een koudere luchtstroom die de kamer koelt. Werkt vooral goed in kleine slaapkamers!

Houd ramen en gordijnen overdag dicht

En het allerbelangrijkste: houd de warmte buiten. Want ook bij het koel houden van de slaapkamer geldt: voorkomen is beter dan genezen. Houd daarom ramen en gordijnen overdag dicht. En blokkeer de felle zon met warmtewerende rolluiken!

En dit kunt u nog meer doen

De slaapkamer koel houden is belangrijk als u in de zomer heerlijk wilt slapen. Maar dat is in sommige gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Wilt u het nog koeler hebben als u naar bed gaat? Gebruik dan licht en ademend beddengoed van bijvoorbeeld katoen, linnen of bamboe. Neem van tevoren een lauwwarme douche of leg een nat washandje in uw nek of op uw voorhoofd om af te koelen!

Dit bericht delen