Meer dan 40 jaar ervaring!

Wat is het verschil tussen screens en ritsscreens?

22 August, 2022

Wilt u een screen gaan kopen en weet u niet welk type screen het beste in uw situatie past? Lees dan verder. Er is namelijk geen verschil in de kwaliteit van de screens echter wel zijn er verschillende verwachtingen aan een screen.

Verschil screens en ritsscreen

U bent ze vast al tegengekomen in uw zoektocht naar zonwering: screens of ritsscreens. Wat is het verschil tussen deze 2 typen zonwering? Bij een standaard screen hangt het doek los in geleiding, hierdoor kan een standaard screen ook handmatig bediend worden. Het nadeel is echter dat er een maatbeperking is en dat deze screens niet bij hogere windsnelheden gebruikt kunnen worden.

Het doek in een ritsscreen wordt letterlijk geritst in de geleiding. Door deze rits kan er een grotere breedte en hoogte doek ingezet worden dat altijd tussen de ritsgeleiding strak gespannen staat. Voor een windturbine geplaatst wordt een ritsscreen beschadigd bij een windkracht 12 (orkaan) Bekijk hier zelf een video van hoe stevig het ritsscreen is. De bediening bij een ritsscreen is altijd elektrisch.

Warmtewering screens

Waarschijnlijk vraagt u zich nu af hoeveel warmte er buitengehouden wordt bij de toepassing van screen. Het toegepaste doek, wat zowel op gewone screens als ritsscreens toegepast wordt, houdt tussen de 80 en 85% van de aangestraalde warmte buiten. Het screendoek bestaat uit geweven polyester draden, deze zijn niet alleen oersterk maar ook kleurecht. Daarnaast worden ze getest op factoren zoals zontoetreding, warmte absorptie en lichtweerkaatsing. Deze factoren bepalen uiteindelijk het percentage warmte wat geweerd wordt bij plaatsing van de screens.

Wat kan een ritsscreen nog optimaliseren qua doek? Het 1% doek.

Het 1% zonweringsdoek (alternatief) is een speciaal zonweringsdoek wat verwerkt wordt in ritsscreens. Het 1% doek vermindert directe zonnestraling en derhalve het licht tot wel 84% ten opzichte van een traditioneel screendoek. Het traditionele screendoek heeft een doorzicht van 3%. Door toepassing van het 1% doek (ecole) heeft men minder last van laagstaande zon in de voor- en najaarsmaanden. Het 1% doek kan niet toegepast worden op een traditioneel screen, daar dit de windgevoeligheid van een standaard screen beïnvloedt

Meer weten over het verschil tussen screens en ritsscreens?

De vraag is niet welke screenzonwering het beste is maar meer welke type screen sluit het beste aan bij de wens van de klant? Gehlen zonwering denkt graag met u mee. Met meer dan 40 jaar ervaring weten we precies wat het beste aansluit op uw wensen. Meer informatie? Bel ons gerust op 046-4510050, wij vertellen u graag meer. Lees hier verder over welke screen je het beste kunt kiezen!

Dit bericht delen