Meer dan 40 jaar ervaring!

Hoe houd je je huis koel zonder airco?

Categorieën

21 June, 2017

Het is een probleem waar veel huishoudens tegenaan lopen. Als de buitentemperatuur stijgt, is het binnenshuis vaak niet uit te houden. Het resulteert in extreem warme middagen en zwoele nachten. Naast het aanschaffen van een airco, hebben we enkele korte en lange termijn oplossing om je huis toch koel te houden.

3 Oplossingen op korte termijn

1. Zet ‘s morgens zo veel mogelijk ramen en deuren open!

Laat de (dan nog) koele temperatuur door het huis gaan en zorg dat je op tijd alles dicht maakt als de zon op volle sterkte is. Ook ‘s nachts kun je alles open zetten. Onze op maat gemaakte raamhorren zijn in te zetten om het huis te beschermen tegen rondvliegende insecten zoals muggen.

2. Schakel zo veel mogelijk elektrische apparaten uit. 

Het is niet aan te raden om overdag te gaan wassen, strijken of stofzuigen. Niet voor het huis en al zeker niet voor jezelf. Het feit is wel dat alle apparaten van gloeilampen, tv’s, een hetelucht oven of diverse adapters allemaal warmte uitstralen.

3. Maak gebruik van ventilatoren. 

Ze gaan niet het hele huis voor je verkoelen, maar het voelt vaker wel verkoelend als er een ventilator op je gericht is. Een collega van ons kwam met een zogeheten lifehack. Hij vertelde ons dit:

– Vul 2 flessen met water en leg deze in de diepvries. Als ze bevroren zijn, zet je ze op een tactische plek neer met een theedoek eroverheen. Plaats vervolgens de ventilator achter deze flessen en dan wordt er pas echt koude lucht verspreid. –

4 Oplossingen op langere termijn

1. Maak gebruik van rolluiken

Bij het aflaten van rolluiken komt er natuurlijk geen licht binnen. Naast een inbraakwerende functie en geluidsisolatie is het ook warmtewerend. Een rolluik van Gehlen houdt tot wel 90% warmte tegen in de zomer en werkt hierdoor verkoelend in het huis. We raden dan ook aan om bij zomerse temperaturen de rolluiken omlaag te laten.

2. Screens & Ritsscreens

Onze diverse soorten, maten en kleuren screens en ritsscreens hebben allemaal een ding gemeen. Ze zijn zonwerend en 90% van de warmte en het zonlicht wordt gereflecteerd. Zodoende is een investering in screens een investering in energiebesparing. Ze zijn uitermate geschikt voor het afsluiten van een overkapping of veranda en te plaatsen voor ieder raam.

3. Rolgordijn met een metalliserende achterkant

Een wat? Onze rolgordijnen zijn te combineren met een metalliserende achterkant dat een extra zonwerende functie heeft. Aan de achterzijde zit een ultra dun laagje aluminium. Dit dunne laagje aluminium werkt als een reflecterend warmteschild en houdt daardoor zeer goed de warmte uit de kamer of kantoor.

4. Een aangename temperatuur met Serrezonwering. 

Voor veel terrasoverkappingen, veranda’s en serre’s geldt dat het plafond van glas is. Als de zon dan schijnt, wordt dit al snel warm en is het niet uit te houden om er lekker te zitten. Een serrezonwering wordt aan de buitenkant geplaatst en doordat er wat ruimte tussen de zonwering en het glas zit, kan de lucht er goed onder circuleren en blijft het binnen koel.

Lees hier meer tips om uw huis koel te houden. En, vergeet daarnaast ook niet te genieten van het warme weer!

Dit bericht delen